Thursday, December 31, 2009

Faktor Perselisihan Istinbat daripada Al Quran


Berikut adalah antara beberapa faktor ketara yang menyebabkan perselisihan di kalangan para sahabat berkaitan istinbat daripada Al Quran. Perbincangan ini dicedok daripada buku bertajuk Perbahasan Sejarah Perundangan Islam dan Mazhab Fiqh karangan Ust. Abdul Latif Muda.


1. Perselisihan Memahami Makna Lafaz (Ikhtilaf fi fahmil ma'ani min lafzihi)

Hal ini berlaku kerana terdapat lafaz-lafaz yang digunakan dari sudut Bahasa Arabnya mempunyai berbagai-bagai pengertian ataupun makna. Contohnya Surah Al Baqarah ayat 228

"Dan isteri-isteri yang diceraikan itu hendaklah menunggu dengan menahan diri mereka (dari berkahwin) selama tiga kali suci (dari haid)"

Orang Arab menggunakan lafaz quru' sebagaimana yang terdapat di dalam ayat di atas dengan membawa maknan suci dan juga haid. Untuk itu, bagi tujuan memahami makna yang dikehendaki serta makna lebih terperinci terhadap lafaz nas tersebut perlu kepada pengetahuan mendalam juga pemakaian sesuai dengan qarinah yang lahir daripadanya.


2. Pertentangan Antara Dua Nas Umum (Ta'aridh nashain 'amain fil quran)

Untuk menyelesaikan masalah ini, para mujtahid bertindak menyelaraskan di antara dua nas atau mendahulukan salah satu daripadanya terhadap yang lain berdasarkan sebab-sebab tertentu. Contoh yang ketara ialah hukum berkaitan wanita mengandung yang kematian suami.

"Dan orang-orang yang meninggal dunia di antara kamu, sedang mereka meninggalkan isteri-isteri, hendaklah isteri-isteri itu menahan diri mereka (beriddah) selama empat bulan sepuluh hari" (Al Baqarah: 234)

Nas kedua pula ialah daripada Surah At-Talaaq ayat 4

"Dan perempuan-perempuan mengandung, tempoh iddahnya ialah hingga melahirkan anak yang dikandungnya".

Nas yang pertama menyatakan tempoh iddah bagi wanita yang mengandung ialah 4 bulan 10 hari manakala nas kedua pula menyatakan sehingga melahirkan anak yang dikandungnya termasuk jika berlaku keguguran. Mari kita lihat pandangan ahli Fiqh di kalangan sahabat yang berselisih pendapat tentang kedua-dua nas ini.

a. Ali bin Abi Talib dan Abdullah bin Abbas berpendapat perempuan yang mengandung hendaklah beriddah dengan berlalunya kedua-dua tempoh, iaitu melahirkan anak serta berlalunya tempoh 4 bulan 10 hari serentak. Sekiranya perempuan tersebut melahirkan anak pada ketika tempoh 4 bulan 10 belum mencukupi, maka ia hendaklah meneruskannya sehingga cukup tempoh 4 bulan 10 hari tersebut.

Jika tempoh 4 bulan 10 hari sudah tamat dan perempuan tersebut masih mengandung, maka hendaklah ia menunggu sehingga ia melahirkan anak tersebut. Dalam hal ini, Abdullah bin Abbas dan Ali bin Abi Talib berfatwa untuk beramal dengan kedua-dua nas tersebut tanpa mendahulukan salah satunya terhadap yang lain.


b. Umar Al Khattab dan Abdullah bin Mas'ud pula berfatwa bahawa nas kedua telah membatalkan nas yang pertama. Ini bermakna nas yang kedua tadi telah diwahyukan kepada Rasulullah selepas nas yang pertama. Perkara ini pernah berlaku kepada Sabi'ah Al Aslamiah dan disokong fatwanya oleh Rasulullah SAW. Sahabat ini telah melahirkan anak beberapa hari selepas kematian suaminya dan Rasulullah SAW menghukumkan beliau boleh berkahwin lagi. Walau bagaimanapun, Ali bin Abu Talib dan Abdullah bin Abbas tidak menerima hadis tersebut sebagai hujjah.


3. Lafaz Hakiki dan Majazi

Salah satu contoh yang berkait rapat dengan perkara di atas ialah perselisihan pendapat berkenaan hak pewarisan kepada datuk dan pada masa yang sama si mati meninggalkan adik beradik yang masih hidup.

a. Abu Bakar berpendapat kewujudan datuk menghalang adik beradik si mati daripada mendapat pusaka, sebagaimana kewujudan bapa menghalang hak pusaka adik beradik si mati. Ini kerana, beliau berpendapat Al Quran menamakan dan memasukkan datuk sebagai kategori bapa seperti yang terdapat dalam Surah Yusuf ayat 38

"Dan aku menurut agama bapa datuk nenekku: Ibrahim, Ishak serta Yaakub"

Dalam ayat di atas, Nabi Ishak dan Nabi Ibrahim disebut sebagai bapa-bapa (aabaa') sedangkan mereka adalah datuk dan moyang kepada Nabi Yusuf.


b. Umar Al Khattab pula berpendapat sebaliknya. Datuk dan adik-beradik adalah bersekutu. Hujjah Umar kerana kedua-duanya dikira bersamaan dari sudut taraf kekerabatan kepada si mati. Datuk tidak dikira sebagai bapa hakiki, bahkan ia dinisbahkan dengan bapa secara simbolik atau majaz sahaja.

Sudut amalannya hendaklah diambil kira dan beramal dengan makna serta pengertian hakikatnya. Kecuali jika ada dalil yang mengubah makna perkataan tersebut kepada makna majazi atau simboliknya.


4. Berfatwa dengan Zahir Nas

Rentetan perkara di atas, ahli Fiqh sahabat telah membawa dua pemikiran yang berbeza.

a. Ada kalangan sahabat lebih cenderung berfatwa menggunakan nas dan terikat dengan nas zahir Al Quran atau hadis. Jika tidak terdapat nas dalam Al Quran dan hadis, mereka terus mengkaji dan tidak cenderung mengeluarkan pendapat melainkan dalam keadaan darurat dan terdesak.

b. Golongan kedua mengambil pendekatan menggunakan dasar yang dibina atas Kaedah Umum Syariat juga Kemaslahatan Umum. Mereka menggunakan kaedah syarak yang umum dan kemaslahatan umum dalam ijtihad ketika tiada nas syarak. Mereka cenderung untuk mengkaji dasar umum syariat terhadap hukum yang tidak dijelaskan oleh nas secara menyeluruh.

Demikianlah perbahasan secara ringkas mengapa ada antara para sahabat yang berselisih istinbat daripada Al Quran. Ini jelas menunjukkan keanjalan ataupun fleksibiliti syariat Islam itu sendiri. Lebih menarik, mereka tidak pernah bergaduh dan saling menghormati pendapat masing-masing. Lain pula halnya dengan waqi' sekarang yang mana kebanyakan kita gemar bergaduh tentang perselisihan nas dan fatwa. Lebih menyedihkan lagi pekara yang diperselisihkan adalah topik-topik yang cabang (furu') seperti hukum membenarkan orang bukan Islam memasuki masjid. Rasulullah sendiri pernah bersabda perkara kedua yang diwahyukan kepada baginda untuk dihapuskan selepas penyembahan berhala ialah pergaduhan dan perselisihan. Apakah kita tidak punya agenda yang lebih besar untuk difokuskan? Banyak sahabat sekalian...sungguh banyak

Kala ini umat Islam dipecahkan kepada negara-negara yang kecil. Lebih banyak negara umat Islam, lebih rapuh perpaduan mereka. Inilah hikmah jajahan umat Islam diletakkan di bawah satu pentadbiran ataupun khilafah sahaja. Sejarah telah membuktikan kesan malapetakan yang melanda umat Islam ini.Seorang menteri Mesir pernah diajak oleh Hassan Al Banna untuk membantu rakyat Palestin menentang Yahudi Zionis. Menteri tersebut menjawab itu adalah masalah Palestin, bukan masalah Mesir. Malah, platun Ikhwanul Muslimin yang pulang daripada berjihad di Palestin ditangkap dan dihukum bunuh seperti As Syahid Syeikh Farghali.


"Dan aku (Nabi Hud) tidak meminta imbalan kepadamu atas ajakan itu. Imbalanku hanyalah dari Tuhan seluruh alam" (As- Syu'ara : 127)

Tuesday, December 29, 2009

Tahniah buat adinda Mukhlis

Tanggal 24 Disember 2009 merupakan tarikh bersejarah buat adinda saya yang bongsu, Mukhlis. Alhamdulillah berkat bantuan daripada Allah serta doa ibu bapa dan adik beradik, beliau berjaya mencipta kejayaan dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dengan mendapat 9A. Kejayaan Mukhlis sekaligus mencipta rekod kesemua adik beradik lelaki saya mendapat 9A dalam PMR.

Walau bagaimanapun, Mukhlis enggan mencipta rekod kesemua adik beradik lelaki saya menjejakkan kaki ke KISAS. Dia sendiri tidak pasti ke mana hala tujunya selepas ini untuk perjuangan menempuh SPM nanti. Pilihan kedua orang tua saya ialah Sekolah Alam Shah di Cyberjaya. Saya sendiri kurang pasti sama ada pilihan tersebut tepat atau pun tidak.

Masih segar di ingatan saya kenangan sewaktu hari keputusan PMR saya diumumkan. Tarikhnya saya tidak begitu pasti. Masih segar konon...hehehe. Ketika itu saya sedang mencuci lantai di luar rumah. Kebetulan pula, salah seorang kerani di sekolah saya yang juga menetap satu taman perumahan dengan saya, telah menelefon rumah kami dan mengumumkan keputusan PMR saya kepada ibu saya. Terima kasih diucapkan tetapi bagi saya ianya ibarat 'potong stim'. Saya sangat menunggu-nunggu saat mengambil slip keputusan PMR di sekolah bersama keluarga dan kawan-kawan. Apa tidaknya, debaran untuk mengetahui keputusan PMR sendiri adalah sesuatu yang menyeronokkan bagi saya. Bila tika tiba di sekolah, kegirangan saya sudah pun layu dek panggilan pagi tadi. Mungkin ramai yang tidak sukakan kejutan, tetapi bagi saya kejutan adalah rempah ratus yang akan mempelbagaikan sejarah perjalanan hidup saya nanti. Semestinya kejutan adalah sesuatu yang akan dikenang dan boleh dikongsikan bersama anak cucu nanti.

Biarpun saya sudah mengagak keputusan PMR saya, namun Islam mengajar kita bahawa Qada' dan Qadar Allah mampu mengubah segalanya. Selama dakwat terangkat daripada kertas PMR saya yang terakhir hinggalah ke saat panggilan pagi tadi, saya tidak berani untuk terlalu yakin mendapat 9A dalam PMR. Tidak lama selepas keputusan PMR diumumkan, saya mendapat tawaran ke Tingkatan 4 di KISAS. Saya dan rakan-rakan mendaftar lewat sedikit, iaitu pada bulan Februari kerana cuti Hari Raya Aidilfitri yang panjang. Semestinya berhijrah ke KISAS adalah satu pengembaraan hidup yang tidak akan saya lupakan. Gembira kerana dapat memasuki sekolah yang berstatus cemerlang tetapi pada masa yang sama sedih kerana terpaksa berjauhan daripada keluarga. Terutamanya Mukhlis yang ketika itu baru berusia 4 tahun. Saya masih ingat setiap kali keluarga saya pulang setelah menziarahi saya di asrama, Mukhlis akan meronta-ronta dan menangis di dalam kereta kerana tidak mahu meninggalkan saya. Tatkala itu juga air mata saya bercucuran.

Hari pertama di KISAS juga adalah sesuatu yang sukar untuk luput dari 'cakera keras' otak saya. Seumur hidup saya, saya tidak pernah melihat asrama sekolah (lelaki) seunik di KISAS. Asrama lama tersebut lebih berbentuk bilik yang boleh memuatkan 4 orang pelajar. Oleh kerana dua orang lagi pelajar tidak mendaftar, maka hanya saya dan seorang sahabat dari Pulang Pinang (Zaharul Anwar) sahaja yang menghuni bilik tersebut. Lebih unik lagi bilik air dan tandas asrama tersebut sentiasa kering. Apa tidaknya, tekanan air yang rendah menyebabkan bekalan air tidak pernah sampai ke bilik air dan tandas kami. Saya masih ingat lagi rakan sekelas saya (Dr. Azwan Abdullah Al Hadi - ketika itu belum jadi rakan sekelas lagi) bertanyakan saya di mana lokasi tandas. Lebih melucukan dia memanggil saya abang. Rasa seperti senior pula ketika itu. Mandi? Kami terpaksa ke kolah utama untuk mandi beramai-ramai. Lebih menarik lagi ada yang terjun dan berenang di dalam kolah tersebut. Meremang tekak saya hendak menggunakan air kolah tersebut untuk menggosok gigi. Untuk berhadas kecil kami terpaksa mengangkut baldi untuk diisi air dari surau asrama ataupun kolah utama tadi.

Itulah serba sedikit kenangan saya di KISAS. Di sinilah destinasi awal saya dalam mengenal dakwah dan tarbiah. Biarpun sekolah terdahulu saya pernah mewajibkan usrah di kalangan pelajar, namun pemahaman saya usrah hanyalah sekadar majlis ilmu sahaja. Doa saya semoga moto KISAS sejak awal penubuhannya terus kekal dan terlaksana. Apakah moto KISAS? Liqadah al Muttaqin wal Musaqqafin - Melahirkan golongan yang bertaqwa dan berilmu. Sebagai bekas pelajar KISAS, ungkapan ini akan tersemat di dalam dada saya selama-lamanya. Terus terang saya katakan, ungkapan ini amat menghantui dan menggerunkan saya kerana mesejnya yang cukup terang dan jelas. Adakah saya sudah menjadi orang yang bertaqwa dan berilmu? Apakah saya mampu menjadi orang yang bertaqwa dan berilmu?

Sebab itu saya kurang yakin jika Mukhlis ke Sekolah Alam Shah. Bolehkah biah sekolah tersebut melahirkan golongan seperti yang tertera pada logo KISAS?


"Dan aku (Nabi Hud) tidak meminta imbalan kepadamu atas ajakan itu. Imbalanku hanyalah dari Tuhan seluruh alam" (As- Syu'ara : 127)

Monday, December 28, 2009

Ijtihad


source: http://www.islamicdigest.net/images/articles/ItikafItikaafTheSpiritualRetreat_14A94/muslimscholars.jpg
Tika ini saya sedang membaca sebuah buku bertajuk Perbahasan Perundangan Islam dan Mazhab Fiqh tulisan Ust Abdul Latif Muda. Buku ini menceritakan tentang sejarah perjalanan perundangan Islam dan Mazhab Fiqh bermula daripada zaman Rasulullah SAW, diikuti zaman Khulafa' Ar-Rasyidin, zaman Tabi'in, zaman Tadwin, zaman Taklid dan Jumud hinggalah ke zaman kebangkitan (zaman sekarang).

Pada kali ini, saya hanya ingin berkongsi sebahagian daripada isi kandungan buku tersebut. Topik ataupun perbahasan tersebut adalah berkisar Ijtihad Sahabat Zaman Nabi SAW (Ijtihad Sahaabah fi 'Asrir Rasul).

Sahabat pernah berijtihad ketika Rasulullah SAW masih hidup. Malah, sesetengah mereka diberi kuasa oleh Rasulullah untuk berijtihad. Antara contoh ijtihad para sahabat ialah:

1. Hadis Rasulullah sebelum Mu'az bin Jabal berangkat ke Yaman.

"Bagaimanakah nanti kamu akan menghukum apabila dibentangkan kepada kamu masalah? Mu'az menjawab: Saya akan menghukum berdasarkan Kitabullah. Baginda bertanya pula: Kiranya engkau tidak dapati di dalam Kitabullah? Mu'az menjawab: Saya akan menghukum berdasarkan As Sunnah Rasulullah SAW. Baginda bertanya lagi: Kiranya tiada dalam As Sunnah Rasulullah SAW juga di dalam Kitabullah? Mu'az menjawab: Saya akan berijtihad dan saya tidak akan mengabaikan perkara itu. Setelah mendengar jawapan Mu'az itu, Baginda menepuk dadanya sambil bersabda: Segala puji bagi Allah yang telah memberi taufik kepada utusan Rasulullah SAW ke arah yang direstui Rasulullah."

2. 'Amru bin Al 'Ash berijitihad ketika melaksanakan hukuman terhadap dua kumpulan yang berselisihan. Namun begitu, pihak yang menerima hukuman tidak berpuas hati dan berjumpa dengan Rasulullah SAW. Baginda bersabda,

"Apabila seseorang hakim atau qadi menjatuhkan hukuman dan ia berijtihad serta benar, ia mendapat 10 ganjaran. Kiranya ia juga berijtihad dan tersalah, ia tetap memperolehi satu atau dua ganjaran"

3. Kisah dua orang sahabat sedang dalam musafir yang telah keputusan air untuk berwudhuk. Kedua-dua sahabat ini telah mengambil keputusan untuk bertayammum. Setelah selesai bersolat, mereka menemui air. Salah seorangnya telah berijitihad mengulangi solatnya semula manakala seorang lagi tidak mengulangi solatnya. Kemudian mereka berjumpa dengan Rasulullah SAW untuk mendapatkan hukum. Rasulullah telah membenarkan ijtihad kedua-dua sahabat itu tadi.

4. Sa'ad bin Mu'az telah melaksanakan hukuman terhadap Yahudi Bani Quraizah yang mencabuli ikatan setia bersama Rasulullah SAW. Beliau telah berijtihad dengan menjatuhkan hukuman semua kaum lelaki yang cukup umur dijatuhkan hukuman bunuh. Dalam situasi ini, Sa'ad telah menggunakan Ijtihad Al Qiyas terhadap orang yang melakukan pencerobohan sebagaimana firman Allah SWT:

"Sesungguhnya balasan orang-orang yang memerangi Allah dan RasulNya serta melakukan bencana kerosakan di muka bumi ialah dengan dibalas bunuh (kalau mereka membunuh sahaja dan tidak merampas), atau dipalang (kalau mereka membunuh dan merampas)." (Surah Al Maidah: 33)

Keadaan itu kerana mereka memihak kepada kafir Quraisy untuk menghancurkan kaum muslimin dalam Perang Khandaq yang sekali gus melanggar perjanjian setia dengan Rasulullah SAW. Hukuman Sa'ad itu telah dibenarkan oleh Rasulullah SAW.

Ijtihad yang dilakukan oleh para sahabat ini adalah disebabkan keadaan tertentu dan bukannya secara semberono. Antaranya ialah:

1. Ia berlaku dalam kes tertentu atau keadaan yang khusus sahaja.

2. Hanya sahabat tertentu sahaja yang dibenarkan berijtihad.

3. Berlaku dalam situasi para sahabat tidak dapat berkomunikasi dengan Nabi secara terus, seperti jarak yang terlalu jauh dan masa yang terhad.

4. Ijtihad para sahabatdi zaman Nabi ialah sebagai penerapan sahaja. Bukan untuk pembentukan hukum.

5. Ijtihad tersebut adalah tentang sesuatu keadaan tertentu sahaja dan bukan menjadi ketetapan kepada seluruh kaum muslimin. Ini bermakna ijtihad tersebut tidak muktamad selagi belum ada pengakuan daripada Nabi SAW. Seandainya pula apa yang diijtihadkan itu tidak disahkan oleh Nabi, di kala itu ia tidak menjadi hukum syarak.

Kekurangan yang saya dapati daripada buku ini ialah tidak disertakan periwayat hadis tersebut. Penulis hanya menyertakan sumber rujukan hadis-hadis tersebut yang mana ianya tiada di dalam koleksi saya. Semoga kita sama-sama beroleh manfaat daripada perkongsian yang ringkas ini. Wallahu a'lam.

"Dan aku (Nabi Hud) tidak meminta imbalan kepadamu atas ajakan itu. Imbalanku hanyalah dari Tuhan seluruh alam" (As- Syu'ara : 127)

Wednesday, December 23, 2009

Sibuk...sibuk...sibuk
"Hello, En. Muhannad. Saya **** dari ****"
"Ya saya. Apa yang saya boleh bantu?"
"Ada dapat drawing Landing Arrangement at Papan Substation tak?"
"Ada. Kenapa?"
"Kami kena buat sedikit correction la En. Muhannad. Drawing tu tak tepat. Boleh jumpa hari ni tak?"
"Hari ni saya kursus di UNITEN. Esok saya ada ofis"
"Saya jumpa esok pagi boleh ke, En Muhannad?"
"Boleh, Insya Allah"
"Okla, saya datang esok. Bye"

Esok akan bermula satu hari yang baru tetapi rutin yang sama bagi saya. Pagi saya akan bermula dengan temu janji bersama kontraktor untuk membincangkan isu semasa berkenaan projek talian atas. Kemudian, saya akan menyambung semula kerja asas saya di TNB iaitu menyemak reka bentuk kerja-kerja kejuruteraan awam untuk projek talian atas termasuk lukisan kejuruteraan. Selepas Zohor pula saya mempunyai temu janji dengan seorang pelajar kejuruteraan awam dari UNITEN untuk membincangkan tentang reka bentuk menara penghantaran. Jika selesai awal saya akan menyambung semula kerja-kerja menyemak reka bentuk kerja-kerja kejuruteraan awam sehinggalah tamat waktu bekerja. Setibanya di rumah, saya akan membantu isteri saya dengan kerja-kerja rumah seperti membasuh dan melipat pakaian. Saya akan bergilir-gilir dengan isteri menjaga anak sementara masing-masing menunaikan tanggung jawab pengurusan rumah tangga. Sibuk sungguh saya nampaknya.

Tahukah anda kerjaya yang paling sibuk di dunia ialah Pendakwah? Malangnya saya tidak mempunyai sumber tentang jadual harian pendakwah terulung dunia, Nabi Muhammad SAW ataupun sahabat-sahabat baginda dan para tabi'in. Walau bagaimanapun saya berjaya menjumpai salah satu rekod jadual milik As Syahid Hassan Al Banna. Jadual ini telah direkodkan oleh Ustaz Jum'ah Amin Abdul Aziz yang merupakan salah seorang pemimpin tertinggi Ikhwanul Muslimin peringkat pusat dalam tulisan beliau yang bertajuk Tarikh Al Ikhwan Al Muslimun. Mari sama-sama kita lihat ringkasan jadual tersebut seperti yang di bawah.

30 Januari (Rabu)

Bertolak dari Kaherah jam 1.45 tengahari dan tiba di Iyath jam 3.00 petang.

Bertolak dari Iyath jam 7.45 petang dan tiba di Al Wasithi jam 8.15 malam

31 Januari (Khamis)

Bertolak dari Al Wasithi jam 9.35 pagi dan tiba di Asyuth jam 2.38 petang


1 Februari (Jumaat)

Bertolak dari Asyuth jam 2.30 pagi dan tiba di Kum Ambu jam 10.44 pagi

Bertolak dari Kum Ambu jam 5.35 petang dan tiba di Aswan jam 6.35 petang


2 Februari (Sabtu)

Bertolak dari Aswan jam 6.05 pagi dan tiba di Idfu jam 8.38 pagi

Bertolak dari Idfu jam 5.20 petang dan tiba di Isna jam 6.20 petang


3 Februari (Ahad)

Bertolak dari Isna jam 9.57 pagi dan tiba di Luxor jam 11.05 pagi

Bertolak dari Luxor jam 3 petang dan tiba di Qous jam 3.42 petang

Bertolak dari Qous jam 6.35 petang dan tiba di Qina jam 7.20 petang

4 Februari (Isnin)

Bertolak dari Qina jam 7.28 pagi dan tiba di Dasyna jam 8.10 pagi

Bertolak dari Dasyna jam 1.32 tengahari dan tiba di Naj'u Hamadi jam 2 petang

Bertolak dari Naj'u Hamadi jam 6.06 petang dan tiba di Farsyut jam 6.30 petang

5 Februari (Selasa)

Bertolak dari Farsyut jam 9.05 pagi dan tiba di Al Balina jam 9.45 pagi

Bertolak dari Al Balina jam 3.05 petang dan tiba di Jurja jam 3.30 petang.

Bertolak dari Jurja jam 7.45 petang dan tiba di Suhaag dan Akhmiim jam 8.36 malam


Itulah ringkasan jadual Hassan Al Banna dari 30 Januari hingga 5 Februari yang tidak diketahui tarikhnya. Ustaz Jum'ah berjaya menemui dua lagi rekod jadual Hassan Al Banna iaitu dari 13 Januari 1946 hingga 29 Januari 1946 dan dari 12 Januari 1939 hingga 15 Januari 1939. Kesemuanya padat dengan jadual program-program dakwah dan tarbiah. Lazimnya Hassan Al Banna akan mengendalikan 2 atau 3 program dakwah dan tarbiah di tempat yang berlainan. Jadual selama seminggu ini sahaja sudah cukup membuktikan seorang dai'e adalah individu yang paling sibuk di dunia. Tidak hairanlah jika Hassan Al Banna pernah mengungkapkan, "Kewajiban (atau tanggungjawab) lebih banyak daripada masa yang tersedia". Kita hanya bekerja dari jam 8 pagi hingga 5 petang. Tetapi Hassan Al Banna bekerja hampir 24 jam sehari (rujuk jadual harian di atas). Kita hanya bekerja Isnin hingga Jumaat. Tetapi Hassan Al Banna bekerja dari hari Isnin hingga Ahad.

Jika beginilah sibuknya, pastinya isteri dan anak-anak beliau akan terabai kebajikan mereka. Mari kita lihat apa kata Ustaz Jum'ah tentang tanggungjawab Hassan Al Banna terhadap keluarganya.

Hassan Al Banna akan menyediakan fail rekod untuk setiap anak-anaknya. Di dalam fail ini beliau akan mencatatkan tarikh lahir anaknya, nombor sijil kelahiran dan tarikh imunisasi.Beliau juga menyimpan semua dokumen penting tentang rawatan setiap anaknya di dalam fail masing-masing. Ini juga termasuklah ijazah-ijazah sekolah mereka dan menyusunnya dalam catatan-catatannya.

Anak perempuannya menceritakan, " Ketika beliau pulang malam dan menemui kami dalam keadaan tertidur, beliau akan mengelilingi kami, memastikan kami sudah tidur dan mencium kami. Jika salah seorang daripada kami bangun, beliau akan menemaninya ke bilik mandi."

Hassan Al Banna akan memberikan pada setiap anaknya wang saku sebanyak tiga Qirsy setiap hari. Beliau akan memberi wang bulanan sebanyak setengah Junaih pada anak lelakinya, Saiful Islam untuk membeli buku dan membuat perpustakaan peribadi.

Dia selalu mengawasi setiap buku yang dibaca oleh anak-anaknya. Hassan Al Banna pernah menegur Saiful Islam kerana membaca bioskop (rujukan bintang). Ketika Saiful Islam membeli beberapa novel barat, beliau tidak menghalangnya. Akan tetapi, beliau menggantikannya dengan buku yang lebih baik seperti sejarah Saif bin Dzi Yazn dan Umar bin Abdul Aziz.

Pada bulan Ramadhan beliau akan duduk bersama Saiful Islam dan Wafa' (anak perempuannya) untuk memperdengarkan bacaan Al Qurannya pada mereka sementara menunggu waktu berbuka.

Ketika musim panas, Hassan Al Banna akan menghabiskan waktunya bersama ahli-ahli Ikhwanul Muslimin di Kota As Shaid dan Wahjil Bahri. Namun, beliau tetap akan membawa ahli keluarganya menziarahi orang tuanya dan adik-beradiknya di Ismailiyyah sambil bersiar-siar di ladang hijau dan kebun buah-buahan.

Dibandingkan jadual saya dan jadual Hassan Al Banna, siapakah yang lebih sibuk? Adakah saya juga sibuk sebenarnya? Apabila bermuhasabah, saya dapati saya tidaklah sibuk sebenarnya. Tetapi saya malas. Malas nak melayan kerenah kontraktor dan menyemak dokumen-dokumen kejuruteraan di pejabat. Namun hati saya memujuk perasaan malas tersebut dengan menggantikannya dengan perkataan 'sibuk'.

Lebih menarik lagi, di manakah jadual aktiviti saya? Hehehe...jawapannya tiada. Semuanya berada di dalam kepala saya sahaja. Bila diletakkan di atas kertas, barulah jelas yang saya tidaklah sesibuk mana.

"Dan aku (Nabi Hud) tidak meminta imbalan kepadamu atas ajakan itu. Imbalanku hanyalah dari Tuhan seluruh alam" (As- Syu'ara : 127)

Monday, December 21, 2009

Syeikh Dr. Abdul Majid Az ZindaniPertama kali saya mendengar nama beliau ialah ketika membeli sebuah buku bertajuk, Kitab Tauhid karangan syeikh dari Yaman ini. Buku tersebut saya beli untuk kegunaan usrah saya sekitar tahun 2005. Yang sebenarnya saya kurang gemar menelaah kitab-kitab sedemikian kerana kupasannya yang terlalu mendasar. Tambahan pula ianya umpama mengulang kaji subjek diniah yang telah saya pelajari ketika di sekolah rendah dan menengah dahulu.

Walau bagaimanapun, saya dapati isi kandungan karangan Syeikh Zindani ini dikupas dengan gaya yang agak berbeza. Beliau telah menggandingkan hujjah-hujjah saintifik dan hujjah-hujjah naqli sebagai pembuktian kebenaran Islam yang dibawa Nabi Muhammad SAW. Contohnya beliau telah mengaitkan ayat 57 daripada surah Al- A'raaf dengan penjelasan saintifik yang mudah diterima akal.

"Dan Dialah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan) hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang) lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya)" - Al-A'raaf:57

Kadar dan kelajuan angin yang Allah hantar adalah amat sesuai untuk membawa awan dan bebannya tanpa meleraikan dan merosakkannya. Jika kelajuan angin mencecah 75 batu sejam, harta benda akan rosak. Dengan kelajuan angin mencecah 200 batu sejam pula, seluruh kehidupan di muka bumi akan hancur.

Angin hanya berada setinggi lima batu sahaja di atas kepala kita. Pada ketinggian melebihi lima batu dari aras laut, terdapat gelombang angin dengan kelajuan 200 batu sejam.

Bagaimana seorang syeikh yang bidang kemahirannya adalah bidang agama boleh mengaitkan ayat Al-Quran dengan hujjah saintifik yang amat terperinci sekali? Ia benar-benar mengagumkan saya. Ini membangkitkan semangat saya untuk mengenali siapa Syeikh Zindani ini. Berikut adalah kisah hidup Syeikh Abdul Majid Aziz Az Zindani yang saya cedok daripada buku bertajuk Tokoh-tokoh Gerakan Islam Abad Moden karangan Ust. Riduan Mohamad Nor dan Ust. Zainudin Hashim.

Beliau dilahirkan di bandar Bad'an dalam wilayah Ibb, Republik Yaman pada tahun 1942. Mendapat pendidikan awal di Al Kuttab, kemudian beralih ke Aden dan meneruskan pengajian secara pondok di situ. Beliau meneruskan perjalanan dalam pendidikan peringkat pengajian tinggi di Fakulti Farmasi di Mesir selama dua tahun.

Kemudian beliau pulang ke San'aa dan dilantik sebagai seorang pendidik di Kementerian Pendidikan. Di sinilah beliau mula berminat untuk menulis kitab akidah berasaskan saintifik bersama sahabat-sahabat beliau yang lain. Hasil tulisan beliau telah dijadikan sukatan di sekolah rendah dan menengah di seluruh Yaman.

Beliau pernah dijemput ke Arab Saudi untuk menjadi tenaga pengajar di sana. Ketika berada di Makkah, beliau telah mengasaskan Badan 'Ijaz Ilmu Sains Al Quran dan Hadis. Beliau juga merupakan pengasas Universiti Iman Yaman, Presiden Majlis Syura Perhimpunan Islah Yaman dan salah seorang pengasas Ikhwanul Muslimin Yaman.

Hasil kajian yang dilakukan terutama dalam bidang sains telah mendapat perhatian dan beliau telah dianugerahkan Ijazah Doktor Kehormat daripada Universiti Oum Darman, Sudan. Beliau juga berjaya menemui penawar bagi penyakit AIDS dan telah ditemu ramah oleh Al Jazeera. Kaedah perubatan beliau hanyalah menggunakan herba dan tumbuhan semulajadi. Kajian selama 15 tahun itu mampu mengubati pesakit AIDS dalam tempoh tiga bulan dan boleh merawat 15 pesakit dalam satu-satu masa.

Syeikh Zindani juga pernah turun berjihad di Afghanistan bagi merealisasikan ucapan-ucapan beliau berkenaan jihad dalam majlis-majlis usrah kendalian beliau. Selain cemerlang dalam bidang pendidikan, beliau juga seorang peniaga dan penternak yang berjaya. Syeikh Zindani sering menjadi sasaran musuh sehinggakan beliau disediakan kereta kalis peluru sebagai pakej keselamatan.

Begitulah sejarah hidup secara ringkas Syeikh Zindani. Salah satu cetusan pemikiran Syeikh Zindani yang mengagumkan saya ialah perumpaan yang beliau beri antara orang yang beriman dan kufur.


Seorang lelaki masuk ke dalam sebuah kebun luas yang bukan miliknya. Dia telah memakan buah-buahan di dalam kebun tersebut dan meminum air dari sungai yang mengalir. Kemudian dia melakukan kerja di dalam kebun itu. Tidak lama kemudian seorang lelaki lain masuk ke dalam kebun yang sama. Lelaki ini telah pergi meminta izin kepada pemilik kebun terlebih dahulu sebelum mengerjakan kebun tersebut.

Apabila wakil pemilik kebun menemui kedua-dua lelaki tadi, dia telah menegur kerja-kerja yang dilakukan oleh lelaki pertama. Namun, lelaki itu tetap bekerja dan tidak mengendahkan teguran wakil pemilik kebun tersebut. Dia terus melakukan kerja di kebun itu tanpa mendapat kebenaran pemiliknya. Walau bagaimanapun, lelaki kedua pula mendengar segala arahan wakil pemilik kebun itu dan melakukan kerja mengikut arah yang diberikan. Siapakah yang berhak menerima upah?

Perumpamaan di atas benar-benar membantu saya menjawab soalan mengapa orang kafir tidak layak mendapat pahala dan syurga. Semoga Allah merahmati Syeikh Zindani dan menguatkan thabat saya dalam jalan dakwah.

"Dan aku (Nabi Hud) tidak meminta imbalan kepadamu atas ajakan itu. Imbalanku hanyalah dari Tuhan seluruh alam" (As- Syu'ara : 127)

Sunday, December 20, 2009

Rebound

Over the night I had the oppurtunity to watch a comedy movie titled "Rebound" lead by Martin Lawrence. The story was about a notable college basketball coach who was sacked due to poor game records. In order to regain the perished status, he had to prove he's still capable to develop human capital in basketball. So what he did was he went to coach a terrible school basketball team in Mont Vermont.

As usual, a bad team means unfit players, poor tactical executions and 'excellent' losing records. He just couldn't stand watching the school team playing during his first stint as a coach. When his team was trailing almost over more than ten points, a flash idea came out from his brain. He called upon one of his players from then bench and asked him to pretend as the star of the team. He purposedly gave tactital instructions to the player in a loud voice so that the opponent coach could hear what he said. As soon as the player got into the court, the opponent coach asked half of the team to guard the player. In that sense, the opponent coach accidentally created a lot of space for Martin Lawrence's team to move around and scored. His cunning tactic did work out and he won. The principal almost couldn't believe the team finally won a match.

The next day, the coach conducted a routine basketball training for the school team. He saw the team was so disarray and lack of self belief. He then called the most talented player in the team. He challenged him to get pass him and put the ball in the ring. The player tried to get pass him a number of times but he couldn't. The coach was just too good for him to beat. Then, the coach said, "You can always pass the ball to your team mates to get pass me." There goes the first lesson. Don't be selfish and teamwork is one of the attributes to become a champion.

After that the whole team starts passing the ball to each other. But the coach was still unsatisfied with the team. Something was still missing. Suddenly one of the players missed the ball (terlepas tangkap bola). The coach asked the players, "Do you realize what is common among all NBA basketball teams?" Out of the silence a player said, " Talking". The coach nodded and said, "Talking or technically known as communication. Communicate among your team mates so that you will head to the right direction TOGETHER". Within an hour training session, all the team players learned meaningful and valuable lessons.

There was a little improvement after the talk. But still barrier among the players are too visible. Without second thought, the coach switched off the court light and let the players trained in the dark. With limited vision light, definitely they had to shout to pass and ask for the ball. Now, the players are talking, shouting, and screaming among themselves.

At the end of the story, the coach managed to overturn the team into a huge name and won the state championship. The moral of the story? Lu pikilah sendiri...hohohoho

Saturday, December 19, 2009

Kembali Semula

Bismillahirrahmanirrahim...

Lebih tiga tahun lamanya saya meninggalkan dunia blogging. Sampaikan password blog yang lama pun saya sudah lupa. Maka terpaksalah saya create blog yang baru. Ini semua gara-gara majikan yang block para pekerja daripada memasuki web blogspot. Memandangkan access internet saya hanya di pejabat, maka terpaksalah saya lupakan hasrat untuk memblog sehinggalah kini.

Insya Allah saya akan cuba mengemas kini blog saya sekerap mungkin. Saya mempunyai tabiat berkongsi kisah seharian saya. Oleh kerana isteri saya sibuk dengan urusan anak kami, saya rasa blogging adalah saluran yang sesuai untuk melepaskan apa yang terbuku di minda dan hati.

Saya sempat berusrah selama sebulan di Kuala Lumpur atas beberapa alasan yang terpaksa dirahsiakan. Antara surah hafalan kami ialah surah At-Taghaabun. Satu teknik yang memudahkan saya untuk cepat menghafaz ialah meneliti terjemahan setiap ayat yang ingin dihafaz. Oleh kerana saya pernah belajar Bahasa Arab ketika di sekolah menengah, agak mudah bagi saya untuk menghafaz menggunakan teknik yang saya sebutkan tadi. Satu ayat daripada surah tersebut benar-benar menarik dan meruntun hati saya. Ayat tersebut ialah ayat yang ke 14. Terjemahannya ialah:

"Wahai orang-orang yang beriman! Sesungguhnya di antara isteri-isterimu dan anak-anakmu ada yang menjadi musuh bagimu. Maka berhati-hatilah kamu terhadap mereka dan jika kamu maafkan dan kamu santuni serta ampuni (mereka), maka sungguh Allah Maha Pengampun Maha Penyayang"

Mari kita sama-sama tadabbur ayat ini. Ayat ini boleh dibahagikan kepada 3 intisari utama:

1. Isteri

Jika dibaca terjemahan ayat tersebut, Allah menyebut isteri-isteri berkemungkinan besar menjadi musuh kepada kita. Musuh yang dimaksudkan di sini ialah mereka yang cuba melalaikan atau menjauhkan kita daripada Allah dan RasulNya. Jika wanita yang membaca terjemahan tersebut, amatlah tidak sesuai terjemahannya. Ini bermakna, musuh Allah juga ada kemungkinannya seorang suami. Barulah ayat tersebut benar-benar memberi kesan kepada saya.

Peringatan yang pertama ialah isteri saya berkemungkinan melalaikan saya daripada mengingati Allah. Peringatan yang kedua pula ialah saya berkemungkinan melalaikan isteri saya daripada mengingati Allah. Maha Suci Allah, amat indah ayat ini. Saya teringat beberapa kisah yang berkait rapat dengan ayat ini. Antaranya kisah isteri Nabi Nuh dan Nabi Luth yang menderhaka kepada perintah Allah. Tidak lupa juga kisah Asiah, isteri kepada Fira'un dan Ummu Habibah Ramlah binti Abu Sufyan.

Ummu Habibah merupakan salah seorang isteri Rasulullah SAW. Suami beliau yang pertama, Ubaidullah bin Jahsy adalah antara para sahabat yang berhijrah ke Habsyah. Ketika di Habsyah suaminya murtad dan menjadi penganut kristian. Ummu Habibah terpaksa hidup bersendirian di Habsyah. Jika pulang ke Makkah, ayahnya, Abu Sufyan akan memaksa beliau kembali ke jahiliyyah. Akhirnya Rasulullah meminang beliau melalui Raja Najashi memandangkan situasi sukar yang dihadapi oleh Ummu Habibah.

2. Anak

Ayat di atas juga merujuk anak-anak berkemungkinan menjadi musuh kepada kita. Jika saya sudah berkahwin dan mempunyai anak, ayat ini sangat relevan pada saya. Bagaimana pula bagi mereka yang masih bujang atau belum mempunyai anak. Maka ayat ini juga boleh dihayati dalam konteks kita sebagai seorang anak. Adakah selama ini kita banyak melekakan kedua ibu bapa kita daripada mengingati Allah? Adakah kita membantu mereka mendekatkan hati dan diri kepada Allah?

Satu kisah yang pernah dinukilkan oleh Syeikh Yusuf Qardhawi dalam bukunya yang bertajuk Sistem Pendidikan Ikhwanul Muslimin yang telah saya baca ketika dalam peringkat menengah rendah amat menginsafkan saya. Ikhwanul Muslimin di Mesir telah menghantar batalion ke Palestin untuk menentang Zionis pada tahun 1948. Seorang pemuda bernama Abdul Wahab Al Batatuni yang masih menuntut di peringkat kolej amat teruja untuk menyertai rombongan jihad tersebut. Lantas beliau meminta izin daripada ibunya untuk bersama-sama sahabatnya yang lain berjihad di Palestin. Ibunya enggan melepaskannya dan risau siapakah yang akan membantunya memandangkan usia beliau yang sudah semakin tua. Setelah mendengar pujukan rayu ibunya, Abdul Wahab berasa amat sedih. Beliau tidak tahu kepada siapa untuk mengadu kesedihan hatinya. Akhirnya Allah mengilhamkan kepada beliau untuk berjumpa As Syahid Hassan Al Banna untuk meluahkan perasaannya. Alangkah sedihnya hati apabila Hassan Al Banna juga bersependapat dengan ibunya. Setelah dipujuk oleh Abdul Wahab, akhirnya Hassan Al Banna mengizinkan Abdul Wahab ke Palestin. Hassan Al Banna juga menyatakan persetujuannya untuk bertemu ibu Abdul Wahab bagi memujuk beliau merelakan pemergian Abdul Wahab ke medan jihad.

Dengan hati yang tenang, Hassan Al Banna pergi ke rumah Abdul Wahab dan memujuk ibunya supaya merelakan pemergian Abdul Wahab. Berkat nasihat dan peringatan Allah tentang jihad dan kelebihannay yang dilampirkan dalam perbicaraan Hassan Al Banna, akhirnya lembut juga hati si ibu. Ketika jihad di Palestin, Abdul Wahab sempat meletupkan gudang senjata tentera zionis sebelum beliau syahid menemui Allah SWT. Inilah contoh anak muda yang telah menyedarkan ibunya tentang kepentingan jihad di sisi Islam. Apakah nilai jihad pada anak-anak muda dan ibu bapa zaman sekarang? Wallahu a'lam.

3. Memaafkan

Sikap memaafkan adalah satu sifat yang mudah dikata tapi susah dilaksana. Hal ini adalah kerana ianya berkait dengan hati yang sukar untuk kita kawal sebenarnya. Jika hati rosak, maka rosaklah seluruh anggota badan (rujuk hadis keenam dalam Hadis 40 yang diriwayatkan oleh Nu'man bin Basyir). Bila hati rosak, dendam akan bermaharaja lela dan kemaafan sukar terlaksana.

Sikap memaafkan juga amat berkait rapat dengan sifat menahan marah. Mari kita lihat terjemahan ayat 113 dan 114 daripada surah Ali Imran.

"Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amalan-amalan yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu dan mendapat syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa. Iaitu orang-orang yang menahan kemarahannya dan orang-orang yang memaafkan kesalahan-kesalahan orang. Dan (ingatlah) Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik"

Imam Ahmad meriwayatkan hadis daripada Abdullah bin Umar bahawasanya beliau telah bertanya kepada Rasulullah apakah yang dapat menjauhkannya daripada kemurkaan Allah? Rasulullah menjawab jangan marah.

Imam Hasan Al Basri berkata, "Empat perkara sesiapa memilikinya Allah akan memeliharanya daripada syaitan dan mengharamkannya daripada api neraka. Iaitu siapa yang mampu menahan nafsunya ketika berkeinginan, ketika takut, ketika bersyahwat, dan ketika marah".

Bagi saya, sikap marah tidak akan menyelesaikan masalah dan perselisihan yang timbul. Boleh jadi dengan sikap marah tersebut, masalah atau perselisihan akan menjadi bertambah rumit dan berlarutan. Tidak mustahil akan timbul masalah yang lain pula jika kedua-dua belah pihak masih terus bertelagah. Sebaiknya, ambil sedikit masa untuk bertenang dan berfikir apakah punca masalah tersebut. Seterusnya fikirkan jalan penyelesaian dan pencegahan kepada masalah tersebut supaya ianya tidak berulang lagi. Akhir sekali, kedua-dua pihak hendaklah merendahkan ego dengan memulakan permohonan maaf.

Ketahuilah dengan marah, syaitan akan membesar dan semakin kuat (mafhum hadis). Wallahu a'lam.