Wednesday, July 18, 2012

Perang Salib ke Atas Dunia Islam

Antara pemimpin yang mula menganjurkan peperangan salib ialah:
 1. Pope Sylvester II (1002) - seruan tidak mendapat sambutan
 2. Pope Gregorius/Gregory VII (1075) - seorang Ortodoks di Byzantine yang berpusat di Konstantinople. Ketika itu, Ortodoks telah berpecah daripada Katholik yang berpusat di Rome. Penduduk Byzantine cuba memerangi orang Islam di Timur ketika Rome cuba mara di Andalus. Pope Gregorius VII ingin menghimpunkan dunia Kristian di sekelilingnya untuk menyerang umat Islam di Andalus. Namun Allah menyediakan Raja Al Murabithin di Maghribi, Yusuf bin Tasyfin untuk menghadapi mereka. Yusuf sendiri telah menyeberangi Sungai Az Ziqaq dan berjaya mengalahkan tentera Salib dalam peperangan Az Zallaqah pada tahun 479H.
 3. Pope Urban II (1095) - beliau telah menganjurkan persidangan umum pendeta agama di Clermont pada tahun 489H dan dihadiri seramai 300 orang perwakilan selama 10 hari bertujuan membebaskan Baitul Maqdis daripada kekuasaan Islam. Beliau telah menawarkan pengampunan dosa dan kesalahan kepada mereka yang menyertai Perang Salib. Beliau telah mempromosi propaganda ini dari sebuah negara ke negara yang lain.
Objektif Perang Salib
 1. Merasa terancam dengan keluasan kekuasaan Islam yang semakin mendekati selatan Perancis dan Itali.
 2. Menghalang penerimaan penduduk Eropah dan dunia Kristian terhadap Islam.
 3. Mendirikan koloni Salib di tengah dunia Islam.
Terdapat beberapa dakwaan yang menyatakan punca peperangan ini bukanlah atas faktor agama, tetapi atas faktor mendapatkan hasil kekayaan negara orang Islam. Dakwaan ini disangkal dengan pencerobohan kehormatan Masjidil Aqsa dan pembunuhan umat Islam di dalam masjid tersebut pada 2 Ramadhan 493H (1099M). Ternyata mereka mempromosikan peperangan ini bukan atas dasar ekonomi, tetapi atas dasar keagamaan. Sehinggakan ada sejarahwan mengatakan, "Kuda terbenam di dalam darah orang Islam sehingga ke paras dadanya". Seramai 70,000 umat Islam telah dibunuh dengan sewenangnya.

"Dan mereka (orang-orang kafir itu) sentiasa memerangi kamu hingga mereka (mahu) memalingkan kamu daripada agama kamu kalau mereka sanggup (melakukan yang demikian)". (Al Baqarah: 217)

Peperangan ini berlangsung selama dua kurun dan berakhir setelah kekalahan salib yang teruk dalam serangannya yang ketujuh. Panglimanya, Louis IX ditawan pada tahun 1254.

Pakatan Salib - Monggol

Kejatuhan Baghdad Tahun 656H

Tentera Salib berjaya menubuhkan pakatan dengan tentera Monggol dalam memerangi umat Islam. Monggol telah membunuh ramai umat Islam hinggalah mereka berjaya menembusi kota Baghdad. Khalifah ketika itu, Musta'shim juga dibunuh dengan kejam oleh mereka. Dikisahkan seorang lelaki muslim akan dipanggil bersama anak-anaknya ke perkuburan, lalu disembelih umpama kambing. Kekejaman ini berlangsung selama 40 hari dengan melibatkan kematian berjumlah kira-kira sejuta orang Islam.

Bukti Pakatan Salib dan Monggol
 1. Tentera Monggol tidak menyerang koloni Salib di Syam seperti di Anthokia, Yafa dan Acca.
 2. Pihak Salib telah menggunakan isteri Genghis Khan yang juga seorang Kristian daripada bangsa Tartar untuk menghasut beliau memerangi tentera Islam. Anak ketiga beliau yang merupakan penggantinya Ogtame (Ogotai) juga berkahwin dengan wanita Kristian.
 3. Hulagu Khan (cucu Genghis Khan) juga berkahwin dengan wanita Kristian. Isterinya telah menghasut beliau melakukan kekejaman ketika berjaya memasuki kota Baghdad dan Syam. Anak Hulagu, Tequdar membesar dalam agama Kristian sebelum memeluk Islam. Akibat tindakannya memeluk Islam, beliau telah dibunuh oleh anak saudaranya, Argon yang sangat memusuhi Islam.
Menyedari ancaman Monggol, tentera Islam telah mempertahankan benteng terakhir mereka di Mesir melalui pimpinan Saifuddin Quttuz. Beliau telah mengalahkan Monggol di Ain Jalut, Palestin.

Perubahan Taktik Salib

Pope Celestine V telah dikemukakan dua idea baru untuk memerangi Islam:
 1. Ramon Kull (Ketua Uskup Toledo) mencadangkan memerangai orang Islam dalam bentuk gerakan misi dakwah (missionary) melalui ilmu dan sekolah.
 2. Mengkristian dan mempergunakan bangsa Monggol untuk memerangi Islam. Perancangan ini gagal setelah orang Monggol memeluk Islam.
Kemenangan Sultan Muhammad al Fatih menawan kota Kostantinople merupakan tamparan hebat buat Kristian. Buktinya adalah ketika Sultan Muhammad al Fatih mangkat, Pope telah mengadakan sembahyang kesyukuran selama tiga hari. Walhal, kota tersebut masih lagi dalam kekuasaan umat Islam.

Kristian juga mempunyai hubungan yang baik dengan puak Maroon di Lubnan. Raja mereka, Yuhana pernah menghantar anaknya, Sam'an bersama angkatan bantuan tidak kurang daripada 25,000 pejuang membantu Panglima Louis IX pada tahun 1250 ketika beliau datang ke Acca. Panglima Louis IX berkata,

"Kami berkeyakinan bangsa ini yang dikenali dengan nama St. Maroon adalah sebahagian daripada bangsa Perancis. Negara Perancis pula telah berjanji melindungi mereka."

Ucapan ini menjadi punca mengapa Perancis masuk campur dalam urusan politik di Lubnan, khususnya bagi pihak Kristian (Maroon) sehingga kini. Ketika Raja Louis IX ditawan semasa Perang Salib al Manshurah, beliau berkata,

"Tiada jalan untuk menewaskan orang Islam melalui kekuatan perang. Pegangan agama mereka dengan Islam mendorong mereka untuk berjihad. Oleh itu, ia mesti dilakukan dengan cara yang lain, iaitu menukar pemikiran Islam dan menjinakkan orang Islam melalui cara serangan pemikiran. Caranya ialah ilmuwan Eropah hendaklah melakukan kajian tentang tamadun Islam bagi mengambil senjata baru yang digunakan untuk menyerang pemikiran Islam."


Tulisan ini dipetik daripada buku bertajuk, "Haadhir Al Alam Islami Al Aalam-Al Aamal: Dunia Islam Kini" karangan Dr. Taufik Yusuf Al Waei.

"Dan aku (Nabi Hud) tidak meminta imbalan kepadamu atas ajakan itu. Imbalanku hanyalah dari Tuhan seluruh alam" (As- Syu'ara : 127)

No comments:

Post a Comment